Kiedy i jak – zgodnie z RODO – należy spełnić obowiązek informacyjny?

234

Tylko osoba, która została należycie poinformowana, może skutecznie podejmować decyzje dotyczące przetwarzania jej danych osobowych. Z tego względu obowiązek informacyjny jest jedną z podstawowych powinności administratora danych osobowych. Odpowiedź na pytania, kiedy i w jaki sposób należy spełnić obowiązek informacyjny jest jednym z kluczowych zagadnień dla administratorów danych osobowych.  Kiedy należy udzielić informacji o procesie przetwarzania? Obowiązek informacyjny polega na zobligowaniu administratora do przekazania informacji o przetwarzaniu danych osobie, której dane dotyczą. RODO przewiduje trzy takie sytuacje: przy zbieraniu danych bezpośrednio od osoby, której te dane dotyczą (np. przy zbieraniu danych przez formularz kontaktowy/rejestracyjny na stronie, landing pages, papierowe formularze);…
Artykuł: Kiedy i jak – zgodnie z RODO – należy spełnić obowiązek informacyjny? pojawił się pierwszy raz na stronie Data Legal Solutions

Administratorem podanych przez Pana/ Panią danych osobowych jest Data Legal Solutions z siedzibą w Warszawie (02-566), przy ul. Puławskiej 12/3. Dane będą przetwarzane w celu wysyłki newslettera oraz celu wysyłania przez administratora treści marketingowych administratora i podmiotów współpracujących na zasadach określonych w regulaminie portalu. Podanie adresu e-mail jest dobrowolne, lecz jego podanie jest niezbędne do zapisania się do newsletter. Udostępnienie adresu e-mail jest uznawane przez nas jako zamówienie informacji handlowej zgodnie z art. 10 ust. 2 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Więcej informacji na temat przetwarzania przez nas danych osobowych znajduje się wpolityce prywatności.
Reklama